żurawina wielkoowocowa - vaccinium macrocarpon
Pochodząca z Ameryki Północnej, niska, płożąca, zimozielona krzewinka o dużych, purpurowo czerwonych mięsistych jagodach cenionych w kuchni. Ozdobna także z niezwykle ciekawych kwiatów.
Żurawina wymaga gleby mocno kwaśnej (około 3,5 pH), torfowej i stale wilgotnej. Jest rośliną światłolubną - polecaną na stanowiska słoneczne i półcieniste. Po posadzeniu żurawinę ściółkujemy korą lub trocinami.
Spośród występujących na rynku odmian ('Early Black', Howes', 'Stevens', 'Pilgrim') szczególnie polecaną odmianą, ze względu na swoją wysoką plenność, jest ta ostatnia.
Aby uzyskać około 2 kilogramów owoców sadzimy 3-4 sztuki roślin na metr kwadratowy.
Żurawina jest zaliczana do roślin leczniczych. Jest jedną z niewielu roślin o tak dużej ilości składników cennych dla zdrowia człowieka. Poleca się ją chorym na jaskrę, cukrzycę i nadciśnieniowcom.