sadzenie i uprawa winorośli
1. Wybór stanowiska:
Winorośl wymaga stanowisk dobrze nasłonecznionych. Idealnym stanowiskiem dla niej jest zbocze o lekkim nachyleniu południowym lub południowo-zachodnim. Na takich właśnie zboczach zakłada się winnice.
Przed posadzeniem sadzonek winorośli zastanówmy się dobrze nad prawidłowym wyborem miejsca sadzenia i zaplanujmy rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu (mur, altana, płot, teren otwarty) należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Najlepiej aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
2. Przygotowanie gleby:
Gleba nie może być ani kwaśna, ani mocno zwięzła i podmokła. Najlepsza jest gleba o odczynie obojętno-zasadowym (6,5 - 7,2 pH), przepuszczalna i wzbogacona w warstwę próchniczą (obornik, kompost, nawóz zielony).
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.
3. Sadzenie:
Sadzonki ukorzenione w pojemnikach, zakupione w dobrej szkółce, można sadzić w dowolnym terminie w ciągu roku (od IV do końca X). W przygotowanej wcześniej glebie wykopujemy dołek o wymiarach 30x30x30 cm i wypełniamy żyzną ziemią próchniczą; obficie podlewamy. Rośliny sadzone jesienią okrywamy na zimę 25 cm warstwą ziemi (wiosną kopczyk rozgarniamy).
Jeśli gleba pod rośliny nie została wcześniej odpowiednio przygotowana, kopiemy dołek na głebokość około 60-70 cm. Na spód dajemy przefermentowany obornik wymieszany z ziemią i przykrywamy go dodatkowo warstwą ziemi tak, aby korzenie sadzonej rośliny nie stykały się bezpośrednio z obornikiem.
Sadzonki, o ile to możliwe, sadzimy w miejscach niezacienionych i przewiewnych:
- 2-3 metry od drzew
- około 1,5 m od innych krzewów
- około 60 cm od ścian budynków
- jeśli sadzimy winorośl w rzędach to odległość pomiędzy nimi powinna wynosić 1,5-2m (odległość między krzewami w rzędzie to 0,8-1,2m.)
W ten sposób uzyskamy bardzo dobre doświetlenie i przewietrzenie krzewów.
Sadzonki szczepione:
Sadzonki szczepione sadzimy podobnie jak w powyższym opisie. Miejsce szczepienia musi się znajdować około 3 cm nad powierzchnią ziemi. Sadzonki szczepione są droższe, ale mają mocniejszy system korzeniowy, silniej rosną, są bardziej odporne na choroby, dają lepszej jakości owoce.
4. Prowadzenie i cięcie
Wiosną w pierwszym roku przycinamy sadzonkę nad trzecim oczkiem. Generalnie sadzonki w I i II roku uprawy należy tak przycinać, by uzyskać w tym czasie możliwie jak najgrubsze cztery pędy.
U pędów, które wyrosną ponad 150 cm wysokości należy przyciąć wierzchołki, aby zgrubiały. Następnie należy wybrać metodę prowadzenia krzewów winorośli, tak aby uzyskać zdrowe i smaczne owoce. Jedną z godnych polecenia metod prowadzenia winorośli jest tak zwany sznur Guyota. Ten i inne sposoby prowadzenia winorośli znajdziecie Państwo bez problemu na stronach internetowych.
5. Nawożenie
Jeśli ziemia pod winorośl była porządnie przygotowana, a dołki pod rośliny zaprawione obornikiem to przez pierwsze dwa lata uprawy nie ma potrzeby dodatkowego nawożenia. W późniejszych latach, oprócz regularnego nawożenia, co 3 lata rozrzucamy między krzewami obornik i lekko przekopujemy.
Do najbardziej przydatnych w uprawie winorośli nawozów mineralnych należą: np. 'Saletrzak' (stosowany wiosną, najpóźniej do końca czerwca) lub (stosowany jesienią) 'Superfosfat'.
6. Ochrona
Do ochrony krzewów winorośli przed chorobami grzybowymi używa się głównie środków Dithane i Pencozeb. Opryskać należy przede wszystkim dolną stronę liści, gdyż tam znajdują się zarodniki grzybowe.
Pamiętać należy o tym, że właściwy dobór stanowiska (odpowiednie nasłonecznienie i wentylacja krzewu) oraz właściwa pielęgnacja (cięcie przerzedzające) pozwalają znacznie obniżyć ryzko wystąpienia chorób grzybowych. Do najodporniejszych na choroby grzybowe należą mieszańce winorośli europejskiej i amerykańskiej.
7. Polecane odmiany : zobacz - odmiany jakie mamy w sprzedaży
Najlepiej byłoby wymienić w tym miejscu odmiany, które są jednocześnie smaczne i odporne, oraz sprawdzają się w każdych warunkach...
Na pewno godne polecenia są:
ARKADIA
PRIM
NERO
RONDO
FESTIVEE
WIKTORIA
KODRIANKA
REGENT
EINSET SEEDLESS...
...prowadzenie tych odmian (np. wg metody Guyota), przy właściwej pielęgnacji i nawożeniu, gwarantuje coroczny plon słodkich i aromatycznych winogron. Powodzenia!