śliwy japońskie - prunus salicina
Nazwa śliwy japońskie obejmuje gatunek Prunus salicina i jego liczne krzyżówki z innymi gatunkami śliw np. z Prunus americana, z Prunus simoni i innymi. Prunus salicina pochodzi z Chin, ale to japończycy nadali jej znaczenie gospodarcze. Jak pisze prof. dr hab. Z. Grzyb w swoim artykule w Szkółkarstwie ("Śliwa japońska w Polsce", Szkółkarstwo, nr 1/2003): "70% rocznej uprawy śliwek na świecie to właśnie Prunus salicina, zaś popularna u nas, i w Europie, Prunus domestica stanowi zaledwie 20% uprawy śliw na świecie".
Amatorzy śliw japońskich pojawili się ostatnio i w naszym kraju. Jak pokazują ich doświadczenia i obserwacje pracowników ISK w Skierniewicach, spośród ponad dwustu uprawianych na świecie odmian śliw japońskich w naszych warunkach najlepiej sprawdzają się:
Kometa:
- Drzewo dość wytrzymałe na mróz.
- Charakteryzuje się dość słabym wzrostem i dużą zdrowotnością.
- Wcześnie, po posadzeniu, wchodzi w owocowanie.
- Plonuje obficie i regularnie.
- Częściowo samopylna; zdecydowanie lepiej plonuje w obecności zapylaczy, np. odmiany Najdiena lub ałyczy.
- Owoce są bardzo atrakcyjne, średnie (40 g), kuliste, lekko wydłużone.
- Skórka żółta z bardzo dużym, intensywnym, czerwonym rumieńcem.
- Miąższ żółty lub żółto-pomarańczowy, aromatyczny, łatwo oddziela się od pestki.
- Owoce dojrzewają w I i II dekadzie lipca.
Najdiena:
- Drzewo rośnie średnio silnie.
- Tworzy bardzo zagęszczającą się koronę.
- Ma bardzo długie jednoroczne przyrosty - około 2 m.
- Drzewo jest zdrowe i dostatecznie odporne na mróz.
- Wcześnie wchodzi w owocowanie; plonuje dobrze i regularnie.
- Wymaga zapylacza - Komety lub ałyczy.
- Owoc jest średniej wielkości (35 g), kulisty lub lekko wydłużony.
- Skórka dojrzałego owocu jest różowo-czerwona.
- Miąższ jest żółty, średnio zwięzły, niezupełnie oddziela się od pestki.
- Owoce dojrzewają w II dekadzie lipca.
Shiro:
- Bardzo atrakcyjna odmiana ze względu na wygląd i oryginalny smak owoców.
- Drzewo rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę.
- Wcześnie wchodzi w owocowanie; plonuje obficie.
- Warto ręcznie przerzedzać zawiązki owocowe i prowadzić letnie cięcie pędów (poprawia jakość owoców).
- Wymaga zapylacza (ałycza, Santa Rosa, Satsuma).
- Owoce (35 g) mają sercowaty kształt.
- Skórka jest żółta, cienka.
- Miąższ żółty, bardzo soczysty, aromatyczny.
- Pestka mocno przylega do miąższu.
- Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia.
- Smak owoców zależy od pogody - w ciepłe lata jest bardzo dobry.
Santa Rosa:
- jedna z najstarszych odmian (około 1920 r.)
- w Polsce często spotykana w okolicach Łowicza
- drzewo rośnie silnie
- wcześnie wchodzi w owocowanie
- owoce duże (50 g), kuliste, różowofioletowe, na początku sierpnia
- miąższ soczysty i smaczny, bardzo aromatyczny, zrosnięty z pestką
- kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki
Vanier:
- drzewo rośnie umiarkowanie silnie
- wcześnie wchodzi w owocowanie
- owoce duże (50 g), kuliste, żółte z intensywnym bordowym rumieńcem
- miąższ soczysty, mało zwięzły, bardzo aromatyczny
- dojrzałość zbiorcza: początek sierpnia
- odmiana odporna na choroby
- dobra odporność na mróz