Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon  12 655 44 55

 

odmiany grusz


'Amfora' 

  • Odmiana deserowa pochodzenia czeskiego.
  • Bardzo dobry zapylacz – Faworytka.
  • Owoce duże, wydłużone, lekko asymetryczne.
  • Skórka, gładka, zielono-żółta (dojrzała – żółta) z przetchlinkami.
  • Miąższ jasnokremowy, bardzo soczysty, lekko winny słodki z delikatnym, kwaskowym posmakiem.
  • Średnio wrażliwa na parcha.
  • Owoce dojrzewają na przełomie września/października.

'Bera Hardy'

  • Odmiana francuska, deserowa, bardzo smaczna.
  • Owoc duży około 200 g, kształtu jajowatego, zielonkawo żółty pokryty złoto brązowym ordzawieniem.
  • Miąższ jest kremowobiały, masłowy, bardzo soczysty, winnosłodki, bardzo smaczny.
  • Bardzo dobry zapylacz dla innych odmian gruszy!
  • Przyczynia się do lepszego owocowania wszystkich grusz w ogrodzie!
  • Owocowanie: II poł. września.

'Bonkreta Williamsa'

  • Owoce duże: 130– 200g
  • Miąższ: kremowo-biały, masłowy, soczysty, b. smaczny!
  • Dojrzewa: wrzesień.

'Generał Leclerc'

  • Owoce bardzo duże: 200-300 g.
  • Miąższ kremowo-biały, delikatny, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny, b. smaczny.
  • Zbiór: Przełom IX/X.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: X-XI.

 


'Konferencja'

  • Odmiana angielska.
  • Owoc: wydłużony, średniej wielkości, zielony, ze złotawobrązowym ordzewieniem.
  • Miąższ: delikatny, bardzo słodki, soczysty, nieco aromatyczny.
  • Dojrzałość zbiorcza: II poł. września.
  • Wytrzymałość na mróz: średnia.
  • Dobra odporność na choroby.
  • Jedna z najbardziej popularnych odmian.
  • Bardzo dobry zapylacz dla innych grusz.

'Kongresówka'

  • Odmiana francuska.
  • Owoc bardzo duży: 300-400 g.
  • Skórka gruba, żółtawozielona, pokryta pomarańczowoczerwonym rumieńcem.
  • Miąższ owoców soczysty, dosyć słodki, korzenny i aromatyczny, smaczny.
  • Dojrzałość zbiorcza: początek września.
  • Nadają się do zalew, suszenia!
  • Mało podatne na choroby.

'Lukasówka'

  • Odmiana francuska.
  • Owoce bardzo duże: 170 - 240 g, jajowatoowalne.
  • Skórka cienka, gładka, zielonkawożólta.
  • Miąższ biały, słodkowinny, smaczny.
  • Dojrzałość zbiorcza: przełom IX/X.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: przełom XI/XII.
  • Długi okres przechowywania.
  • Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Komisówka, Faworytka.
  • Kwiaty wytrzymałe na niskie temperatury.

'Radana'

  • Odmiana czeska.
  • Owoce duże, szerokostożkowe.
  • Skórka cienka, gładka, zielonkawożólta z rumieńcem.
  • Miąższ kruchy, słodkokwaskowaty, aromatyczny i bardzo smaczny.
  • Owoce dojrzewają kilka dni przed Faworytką (początek sierpnia).
  • Można je przechowywać przez 3 tygodnie.
  • Wytrzymała na niskie temperatury i mało podatna na choroby.