odmiany czereśni
'Burlat'
- Wczesna odmiana francuska.
- Owoc duży - 7 g, szerokosercowaty. w pełnej dojrzałości czarny.
- Miąższ, soczysty, chrząstkowaty, bardzo smaczny.
- Wytrzymała na mróz.
- Dojrzewa na początku czerwca.
- Mało podatna na choroby.
- Polecane zapylacze: Vega, Hedelfińska.
'Buttnera Czerwona'
- Owocuje obficie.
- Owoc duży – 7 g, szerokosercowaty.
- Skórka jasnożółta z pomarańczowo czerwonym rumieńcem.
- Miąższ chrząstkowy, soczysty, słodki.
- Dojrzewa: I poł. lipca.
- Mało podatna na choroby.
'Lapins'
- Owoc kulisty, ciemny, bardzo duży – 8,5 g.
- Miąższ soczysty, bardzo smaczny.
- Zbiór owoców – lipiec.
- Samopłodna!
- Mała wrażliwość owoców na pękanie.
'Summit'
- Lider wśród odmian średnio wczesnych.
- Owoc wysokiej jakości, szeroko sercowaty, jaskrawoczerwony, błyszczący.
- Waży 10–12 g.
- Miąższ soczysty i bardzo smaczny.
- Odmiana zdrowa i odporna na mróz.
'Kordia'
- Owoce wyjątkowo dorodne, bardzo duże, sercowate, ciemno czerwone
- Miąższ chrząstkowy, bardzo smaczny, aromatyczny
- Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca
- Owoce nie są podatne na pękanie; odmiana plenna
- Jedyna wada : pąki kwiatowe mogą być wrażliwe na późne przymrozki
'Regina'
-
Odmiana nazywana 'królową czereśni'
- Owoce bardzo ładne, duże, ciemnoczerwone, błyszczące
- Miąższ chrząstkowy, bardzo słodki i smaczny
- Dojrzałość zbiorcza owoców to połowa lipca
- Owoce są mało podatne na pękanie
- Odmiana wytrzymała na mróz i mało podatna na choroby grzybowe